Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як самостійно перевірити, чи не крадуть сусіди електрику у вас під носом

Найкращий час для перевірки саме ввечері, коли всі люди найбільше використовують електроенергії вдома

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Іноді ви навіть можете не здогадуватися про крадіжку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Сусіди можуть намагатися красти електроенергію у вашій квартирі, особливо якщо вони мають доступ до вашої електромережі або здійснюють незаконне підключення до електромережі через вашу квартиру. Тому треба вміти розпізнати це, аби захистити себе та свої гроші.

Про це пише Главред.

Найбільше електроенергію споживають ввечері, коли всі вмикають світло, телевізори та інші електроприлади. А тому саме цей час і є найкращим для перевірки злодійства. Перед цим переконайтеся, що всі електроприлади у вашій квартирі вимкнені. Навіть ті, які зазвичай не використовуються.

Після цього протягом декількох хвилин стежте за електролічильником. Якщо цифри змінюються, хоча все у вашій квартирі вимкнено, то можливо, хтось приєднався до вашої електромережі.

Що робити, якщо у вас з'явилися підозри

У такому випадку краще одразу повідомте про це компанії, яка надає вам електроенергію. Попросіть їх відправити електрика для перевірки. Якщо ваші підозри виявляться правдою, то викличте фахівця, який встановить точне місце підключення і зробить усе необхідне, аби в майбутньому такої ситуації не повторилось.

Також ви можете встановити електролічильник з функцією автоматичного виявлення крадіжки електроенергії.

Що робити, коли у вас крадуть електроенергію

Насправді через це цілком можна звернутися до поліції. Також справа може дійти навіть до суду, але це лише в тому випадку, якщо є свідки й головне — належним чином складені акти. Однак на ділі через такі ситуації ніхто в суд не подає, запевняють адвокати. Все через те, що сума можливих судових витрат іноді стає набагато вищою, ніж сума завданих вам збитків.

Як сусіди можуть під'єднатися до вашої мережі

Ось декілька можливих способів, якими це може відбуватися:

  • Підключення до вашої розетки. Сусіди можуть підключати свої електричні прилади або інші електронні пристрої до вашої розетки, щоб споживати вашу електроенергію.

  • Маніпулювання електромережею. Сусіди можуть намагатися маніпулювати електромережею, щоб частково або повністю відключити ваші лічильники, тим самим уникнувши оплати за споживану електроенергію.

  • Підключення до основної лінії. В деяких випадках сусіди можуть намагатися під'єднати свої пристрої або обладнання безпосередньо до основної електромережі будинку, обходячи лічильники.

Це все незаконна практика, і якщо ви маєте підозру на те, що ваші сусіди все-таки крадуть електроенергію, то можете самі вирішити ситуацію або ж звернутися до певних органів.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав, що в Україні можуть виникати короткострокові блекаути. Також ми розповідали, як здорожчають комунальні послуги цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.