Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За світло платитимемо більше? Кому з українців пропонують переглянути тариф

Гендиректор компанії "Укргідроенерго" вважає, що тариф на світло в Україні потрібно переглянути у бік збільшення та частково скасувати ПСО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію потрібно переглянути - Укргідроенерго

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні усі побутові споживачі отримують електроенергію за фіксованою ціною, оскільки на ринку діє режим покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на виробника струму. Однак такий підхід потрібно змінювати.

Про це сказав генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

За його словами, наразі компанії "Гідроенерго" та "Енергоатом" спрямовують, у середньому, 140 мільярдів гривень, щоби населення продовжувало сплачувати за електроенергію за чинним тарифом.

"Це ті кошти, якими ми покриваємо різницю у тарифі для населення. Чи може таку суму перекривати ПСО? Може, звісно. Але можна ж усе таки переглянути тариф для населення", – сказав він.

Сирота пояснив, що українці мають платити за світло більше. Але не усі споживачі, а лише частина.

"Ми розуміємо людей, які не можуть сплачувати. Наприклад, я можу сплатити п'ять гривень і є люди у нас, які можуть платити за електроенергію таку ж суму. Але так, є багато таких, яким важко платити. Нам потрібно просто залишити це ПСО лише для таких людей. Потрібно проаналізувати доходи кожного і дізнатися, у кого є можливість сплатити", — розповів Ігор Сирота.

Тарифи на електроенергію: скільки українці сплачують зараз

У перший день червня 2023 року українцям переписали основні тарифи на світло. Мова про:

  • єдиний тариф;
  • двозонний тариф;
  • тризонний тариф.

Так, в рамках єдиного тарифу побутові споживачі платять 2,64 грн/кВт-год. Власне, у грудні громадяни теж платитимуть за цим тарифом.

Двохзонний тариф, який діє з 23 до 7 години наразі встановлений на рівні 1,32 грн/кВт-год. А тризонний — 3,96 грн/кВт-год (діє з 8 до 11 ранку, з 20 до 22 години вечора).

Що буде з тарифами на комуналку у 2024 році

Ймовірно, що українцям таки доведеться платити більше за гарячу воду, газ та опалення. Але зміни відбудуть не раніше 2025 року, тобто наступного року населення платитиме за комуналку на рівні 2023-го. У Нацбанку вважають, що якщо уряд відмовиться підвищувати тарифи зараз, то вдасться стримати інфляцію та зростання цін на тлі війни.

"Її буде стримувати дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Відтермінування, за припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році", — йдеться в прогнозі регулятора.

Втім, коли мораторій скасують, уникнути підвищення цін на комунальні послуги вже не вдасться.

Раніше ми писали, чи зміняться тарифи на газ та світло у січні. Також ми розповідали, хто з українців платитиме за воду за новими тарифами вже незабаром.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.