Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ситуація зі світлом не найкраща: через негоду постраждали п’ять областей

Електропостачання відсутнє у кількох областях України, основною причиною проблем стала негода

Фото: Pexels, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Україні через погану погоду зникло світло в багатьох населених пунктах

Фото: Pexels, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

22 грудня опинилися знеструмленими населені пункти в п’яти регіонах України. Несприятливі погодні умови спричинили відключення електроенергії, також світло регулярно зникає через бойові дії та обстріли російських окупантів. Але масштабні відключення та запровадження графіків не планують.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики на офіційному сайті.

Метеорологічні умови з початком зими почали завдавати чималі незручності нашим громадянам, оскільки призводять до знеструмлення тисяч споживачів. Станом на п’ятницю без електроенергії внаслідок негоди залишаються:

  • Закарпатська область – 271 населений пункт (64,3 тисячі споживачів);
  • Львівська область – 70 населених пунктів (10,1 тисячі абонентів);
  • Донецька область – 41 населений пункт;
  • Івано-Франківська область – 13 населених пунктів (4,1 тисячі абонентів);
  • Харківська область – 8 населених пунктів (376 абонентів).

Не менше шкоди енергетичній інфраструктурі України завдають бойові дії. Внаслідок обстрілів без напруги опинилися тисячі споживачів, але фахівці роблять все можливе, щоб повернути світло в домівки наших громадян. Проблеми спостерігаються в таких регіонах:

  • Донецька область – 120 населених пунктів;
  • Харківська область – 16 тисяч споживачів;
  • Дніпропетровська область – пошкоджено обладнання на газопроводах;
  • Запорізька область – 1,8 тисячі точок обліку;
  • Сумська область – 55 населених пунктів (2,6 тисячі абонентів);
  • Херсонська область – 45 населених пунктів (26 тисяч точок обліку);
  • Чернігівська область – 14 населених пунктів (1,1 тисячі точок обліку).

Водночас проблеми не можна назвати масштабними, оскільки енергетики повністю контролюють стан системи. Вона стабільна та забезпечує українців генерацією відповідно до потреб. В Міністерстві зазначили, що запроваджувати графіки відключень немає сенсу. З усіма поломками вже ведуть боротьбу фахівці, скоро вони заживлять знеструмлені населені пункти.

За яких умов можливий блекаут

Українці перебувають в очікуванні з початку зими, враховуючи минулорічну ситуацію, коли росіяни масово обстрілювати об’єкти критичної інфраструктури, щоб влаштувати повний блекаут. Наразі причин для хвилювань немає, оскільки помилки були взяті до уваги: станції вдалося добре захистити від атак із повітря, ремонтні бригади напоготові для оперативного реагування на проблеми.

Але міністр енергетики Герман Галущенко зауважив, що масові відключення електроенергії можливі через дві причини. Перша – несприятливі погодні умови, які здатні нашкодити енергомережі не менше, ніж ворожі ракети. Друга – масштабні обстріли, що можуть залишити без світла чи не всю Україну одночасно.

Втім Галущенко запевнив, що система готова до потенційних негараздів через складні погодні умови. Навіть якщо вдарить нечувана негода, її наслідки вдасться подолати завдяки злагодженій професійній роботі спеціалістів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що під ударом росіян опинилася ТЕС і розповідав, що деякі українці залишилися без тепла. Також ми повідомляли, у яких випадках українцям загрожує блекаут.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.