Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Під ударом росіян опинилася ТЕС – деякі українці залишилися без тепла

Російські окупанти цілеспрямовано обстрілюють об’єкт енергетичної інфраструктури, щоб залишити українців без світла та опалення

Фото: Pexels, Unsplash, Міноборони/Flackr. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці залишилися без опалення через атаку росіян на ТЕС

Фото: Pexels, Unsplash, Міноборони/Flackr. Колаж: Pro Гроші

6 грудня під обстріл росіян знову потрапила теплоелектростанція ДТЕК. Удар не наніс шкоди життю та здоров’ю українців, але пошкодив обладнання підприємства. Росія цілеспрямовано продовжує енергетичний терор, аби залишити наших громадян без світла та опалення взимку.

Про це повідомила пресслужба компанії у Facebook.

Відомо, що вказана ТЕС розташована на прифронтовій території. За останні півтора місяці, тобто з другої половини жовтня, об’єкт обстріляли вже шість разів. Наразі є проблеми з обладнанням, але енергетики приступили до ремонтних робіт.

"Після припинення обстрілів енергетики розпочали ліквідацію їх наслідків та докладають усіх зусиль для якнайшвидшого відновлення теплопостачання для мешканців", – зауважили у ДТЕК.

На щастя, в результаті атаки окупантів люди не постраждали, втім мешканці одного населеного пункту, розташованого поблизу теплоелектростанції, залишилися без опалення.

Яка ситуація зі світлом в Україні

За інформацією Міністерства енергетики, жодне село чи місто не знеструмлене через погані погодні умови. Зате з технічних причин або внаслідок бойових дій без світла опинилися жителі 423 населених пунктів України. Ситуація контрольована, оскільки планові обмеження не застосовують в жодній області, тому побутові споживачі можуть бути впевнені у відсутності відключень.

По регіонах без світла перебували:

  • Запорізька область – 63 населених пункти;
  • Львівська область – 98 абонентів;
  • Миколаївська область – 52 абоненти;
  • Сумська область – 54 населених пункти;
  • Харківська область – 1,4 тисячі споживачів;
  • Херсонська область – 45 населених пунктів;
  • Чернігівська область – 19 населених пунктів.

Споживачів зі світлом просять кожного дня економно споживати ресурс, аби допомогти енергосистемі з навантаженням. Взимку пікові години змістилися: тепер найбільший тиск на мережу відбувається з 16:00 до 19:00. Тому необхідно свідомо ставитися до споживання електроенергії та по можливості не зловживати включенням побутових приладів у вказаний час.

В Україні добудують вітрову електростанцію

Група ДТЕК домовилася з компанією Vestas про постачання вітрових трубін для будівництва другої черги Тилігульської вітрової електростанції у Миколаївській області. Цей грандіозний проєкт після завершення робіт зможе заживлювати майже 1 млн користувачів, що полегшить роботу інших енергетичних об’єктів.

Передбачається, що зведення розпочнеться не раніше 2 кварталу 2024 року, а запуск запланували на кінець 2025 року. Водночас уже встановлені турбіни будуть поступово під’єднувати до загальної мережі, щоб вони генерували енергію.

На здійснення будівництва необхідні інвестиції сумою 450 млн євро. Кошти надійдуть від іноземних банківських установ під державні гарантії. До речі, запуск вітрової електростанції – найбільшої у Східній Європі – під час війни є першим подібним випадком в історії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як розвантажити енергосистему та зекономити на світлі. Також ми повідомляли, що на українців чекають нові проблеми зі світлом і розповідали, до чого готуватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.