Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Експортувати енергоресурси все важче: чому призупинили постачання російської нафти в Індію

Розповідаємо, чому в індійського нафтопереробного заводу виникли проблеми з оплатою російської сирої нафти

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російська нафта більше не потрібна

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через санкційний тиск, Росія все більше намагається працювати з країнами Близького Сходу та Азії, в тому числі щодо експорту своїх енергоресурсів. Однак і тут у росіян не все гладко, через проблеми з оплатою постачання сирої нафти "Сокіл" до індійської нафтової корпорації IOC було затримано.

Про це повідомляє сайт Reuters.

Така ситуація склалась через труднощі з валютним розрахунком. Внаслідок проблем з постачанням, найбільша нафтопереробна корпорація Індії була вимушена наростити об'єми закупок нафти на Близькому Сході та збільшити використання своїх запасів.

Варто зазначити, що IOC – це єдиний нафтопереробний завод Індії, який має договір з Росією на постачання різних сортів нафти. Державні нафтопереробні заводи платять Росії в дирхамах АОЕ, тому що уряд Індії порекомендував відмовитись від розрахунків китайськими юанями.

Але, що стосується приватних компанії — їм доводиться використовувати цю валюту, адже інших альтернатив вони не мають. Оскільки ТОВ "Сахалін-1" не змогло відкрити рахунок у банку в ОАЕ для прийняття оплати в дирхамах, платежі за нафту "Сокіл" були призупинені.

За даними джерела Reuters, постачальник має намір продовжити постачання сирої нафти, та сподівається на швидке розв'язання проблеми найближчим часом. З кінця листопада по грудень, Індійська нафтопереробна корпорація розраховувала на шість вантажів "Сокола", зокрема на продукцію компанії NS Century, проти якої у листопаді США ввели санкції.

Наразі вантажі "Сокола" курсують здебільшого біля берегів Шрі-Ланки та Індії, а NS Century прямує до Сінгапура.

Як в Україні планують збільшити кількість нафтових свердловин

ПАТ "Укрнафта" почала використання 3D-сейсміки для дослідження перспективних родовищ, що допоможе Україні отримати необхідний ресурс для досягнення енергетичної незалежності.

"Метод такий: потужні машини-вібратори працюють на поверхні, створюючи сейсмічні хвилі, що рухаються під землею. Хвилі відбиваються від різних порід з відповідними параметрами. Дані збирається на поверхні за допомогою розгалуженої мережі спеціальних датчиків – сейсмоприймачів або геофонів", — повідомив директор компанії ПАТ "Укрнафта" Сергій Корецький.

В рамках досліджень планують провести аналіз 80 кв. км на заході України та залучити до цього процесу близько 100 осіб. Окрім того, до кінця 2023 року планують дослідити ще майже 1 тис. кв. км на сході країни.

За словами Корецького, використання бездротових систем під час 3D-сейсмічних досліджень значно ефективніше, ніж метод приєднання датчиків до дротів. Найкраще такий метод підходить для досліджень в складних рельєфних умовах, таких як гориста місцевість. Отримана інформація допоможе оцінити внутрішню будову перспективних родовищ та зрозуміти де саме та на яку глибину потрібно бурити нові свердловини.

Раніше ми писали, чи варто чекати на здорожчання пального на заправках після новорічних свят, а також яка ситуація склалась з енергоресурсами в Європі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.