Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Москва у це вже не вірить: чому росіяни усе рідше атакують українську енергосистему

Військовий експерт Давид Шарп пояснив, з яких причин російська армія у 2023 році та на початку 2024-го не вдавалася до масованих обстрілів української енергосистеми

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому Росія не так активно б'є по енергоінфраструктурі України

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Російська армія призупинила удари по енергетичній інфраструктурі України оскільки побоюється, що такі атаки стимулюватимуть країни Заходу ще більше озброювати ЗСУ. До того ж у Москві зрозуміли, що повністю вивести з ладу енергетичну систему не вдасться.

Про це сказав в етері Rаdio NV військовий експерт Давид Шарп.

Так, за його словами, зараз військове керівництво Росії розуміє, що удари по українській енергетиці у воєнному сенсі немає жодного значення.

"Ті ж, наприклад, системи Patriot, на мій погляд, були поставлені Україні набагато раніше, ніж якби Росія не чіпала енергетичну систему України", — сказав він.

Шарп пояснив, що отримавши західне озброєння українська армія завдала серйозної шкоди російським окупантам. Зокрема, вдале використання систем Patriot позбавило ворога чималої кількості техніки.

"Це не тільки збиті "Кинджали", а й збиті літаки. І, звісно, вплив на те, що відбувається на лінії фронту", — вважає експерт.

Удари по об'єктах енергетики

Останній наразі масований обстріл по енергетичній інфраструктурі України відбувся на початку 2024 року. Так, 2 січня росіяни обстріли низку міст ракетами, через що у Києві та області зникла електроенергії. Так, у Києві світло зникло:

  • у Шевченківському;
  • Святошинському;
  • Голосіївському;
  • Подільському;
  • Оболонському районах.

Зауважимо, що за інформацією міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, з початку повномасштабної війни росіяни застосували проти України понад 7,5 тисячі ракет та 3,7 тисячі БПЛА.

Кому в Україні вимикатимуть світло

Український Кабмін наприкінці 2023 року скасував дію мораторію, за яким під час війни комунальні послуги мали надаватися усім без винятку споживачам. Так, уряд дозволив відключати світло боржникам у регіонах, де не відбуваються бойові та які не перебувають під тимчасовою окупацією.

Компанії, які постачають електроенергію побутовим споживачам, вже закликали усіх боржників погасити заборгованість, якщо така існує, аби уникнути негативних наслідків.

Що буде з тарифами на електроенергію у 2024 році

Ціни на світло для українців залишаться без змін до кінця опалювального сезону. Тобто побутові споживачі до квітня платитимуть з один кіловат спожитої електроенергії 2,64 гривні.

Водночас міністр енергетики Герман Галущенко пояснив, підвищення тарифу на електроенергію для побутових споживачів, яке відбулось у 2023 році, було дуже важливим, оскільки дозволило отримати додаткове фінансування для відновлення пошкоджених об'єктів.

За його словами, загалом вдалося акумулювати близько 16 – 18 мільярда гривень, з яких фінансувались ремонтні заходи на державних генеруючих компаніях.

Раніше ми розповідали, чи вдаватимуться ще росіяни до масованих ракетних обстрілів України. Також ми писали, де в Україні з'явиться найбільша ВЕС у Східній Європі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.