Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Негода вдарила по західних областях України: де масові відключення світла

Зима тільки вступила у свої права, але вже призводить до відключень електроенергії у багатьох містах і селах України

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні через негоду зникло світло в багатьох населених пунктах

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У західних областях України 2 грудня бушували снігопади, які призвели до знеструмлення багатьох населених пунктів. На сході проблеми з електроенергією сталися через обстріли російських окупантів та активні бойові дії. Загалом без світла залишилися пів тисячі міст і сіл.

Про актуальну ситуацію повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

Негода не залишила без уваги лінії електропередачі. Сильні вітри та налипання мокрого снігу спричинили відключення електроенергії майже у всіх західних областях. Особливо постраждали мешканці Львівщини, де знеструмлено 305 населених пунктів.

Що стосується центральних і східних регіонів, там також непроста обстановка, яка виникла в результаті обстрілів або технічних несправностей. Внаслідок погодних умов і бойових дій світло зникло в:

  • Львівській області – 305 населених пунктів, близько 52 тисяч абонентів;
  • Івано-Франківській області – 72 населених пункти, понад 19 тисяч абонентів;
  • Тернопільській області – 67 населених пунктів;
  • Хмельницькій області – 50 населених пунктів, всього 6,7 тисяч споживачів;
  • Закарпатській області – 3 населених пункти повністю або частково;
  • Запорізькій області – 63 населених пункти, більше 26 тисяч споживачів;
  • Київській області – 3 тисяч споживачів;
  • Одеській області – 5,7 тисяч споживачів;
  • Сумській області – 56 населених пунктів;
  • Харківській області – 16,7 тисяч абонентів;
  • Херсонській області – 45 населених пунктів, орієнтовно 27 тисяч абонентів;
  • Чернігівській області – 23 населених пункти, близько 1,8 тисячі абонентів.

Попри складну ситуацію енергетики запевняють, що система повністю стабільна та контрольована, отже планові відключення електрики не передбачаються. Фахівці протягом дня здійснювали ремонтні роботи, намагаючись повернути світло в домівки українців.

Як допомогти енергосистемі України

Чи не кожного дня енергетики борються з викликами сьогодення та виконують свій професійний обов’язок, заживлюючи споживачів після вимушених відключень електроенергії. Наприклад, з початку повномасштабної війни спеціалісти ДТЕК повернули світло понад 7,2 млн українців. Але абоненти можуть допомогти в подоланні кризи, якщо будуть ощадливо користуватися ресурсом, особливо в пікові години.

Останнім часом фіксують постійний дефіцит генерації через стрімке зростання споживання. Причини цього – погіршенні погодні умови та настання холодів. Щоб не навантажувати систему та не додавати роботи ремонтним бригадам, українців просять економити електрику з 09:00 до 18:00. Найбільша ощадливість потрібна з 16:00, коли люди повертаються з роботи додому.

Плюс необхідно намагатися не вмикати кілька енергозатратних приладів одночасно. Наприклад, електрична плита споживає 7,5 кВт/год, сушильна машина – від 3,2 кВт/год, а духовка – до 4 кВт/год. Якщо ввімкнути все одразу, система може дати збій, не витримавши потреб споживачів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як розвантажити енергосистему та зекономити на світлі. Також ми повідомляли, що ЗАЕС "пережила" черговий блекаут і розповідав, чи існує загроза радіації в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.