Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Погодні умови б’ють по енергосистемі України: де найскладніша ситуація зі світлом

Несприятлива погода продовжує завдавати проблем українцям, залишаючи їх без електроенергії на тривалий час

Фото: УНІАН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні проблеми зі світлом через негоду та обстріли

Фото: УНІАН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на ранок, 10 січня, без світла опинилися 523 населені пункти по всій Україні. Причиною проблем назвали обледеніння ліній через значні морози та снігопади. Також чимало громадян залишилися без електроенергії внаслідок обстрілів. Втім енергетики намагають повернути живлення споживачам.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

За останню добу фахівці змогли заживити близько 500 населених пунктів. Водночас енергія з’явилася далеко не у всіх, оскільки негода продовжує вирувати та позбавляти людей світла в морозні дні. Найскладніша ситуація в таких областях України:

  • Дніпропетровська – 186 населених пунктів;
  • Кіровоградська – 107 населених пунктів;
  • Миколаївська – 99 населених пунктів;
  • Одеська – 97 населених пунктів.

Також часткові відключення спостерігаються на Чернігівщині, Сумщині, у Запорізькій області. До цього призвели несприятливі погодні умови, які довели до обледеніння ліній та падіння опор. Відновлення гальмується сильними поривами вітру, мінусовою температурою, шарами льоду на обладнанні, обривами проводів тощо.

"Енергетики працюють у посиленому режимі, аби повернути людям світло. Для робіт з усунення пошкоджень і відновлення електропостачання наразі задіяно 153 бригади, 422 робітники, 174 одиниці техніки", – зауважили в Міненерго.

Плюс орієнтовно 402 населені пункти не мають живлення внаслідок активних бойових дій. Обстріли призвели до знеструмлення в багатьох областях, зокрема, Донецькій, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Херсонській та інших. Ремонти будуть здійснювати відповідно до безпекової ситуації та з дозволу військовослужбовців.

Та попри складнощі енергосистема залишається контрольованою і стабільною. Вдаватися до масових вимкнень світла немає потреби. Єдине прохання фахівців – допомогти у зменшенні навантаження на мережу, економлячи споживання в пікові години, тобто з 10:00 до 12:00 та з 17:00 до 19:00.

Чому можуть повернути планові відключення світла

Україні вдається обходитися без масових обмежень споживачів цієї зими, але ситуація може кардинально змінитися, якщо Росія почне здійснювати ракетні атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури. За словами голови Комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, пошкодження станцій та обладнання означає повернення графіків.

"Повністю виключити, мабуть, неможливо. Але якщо буде масована атака, коли десятки й десятки ракет різного типу і дронів летітимуть по наших енергооб'єктах, то якась імовірність цього існує", – зауважив Герус.

Але додав, що у 2024 році вразити мережу настільки сильно, як минулої зими, російським окупантам не вдасться. Адже ми змогли досягти такого рівня захищеності, який дозволяє не хвилюватися за ймовірність повного блекауту. Звісно, точкові відключення можливі, але залишити всю країну без світла нереально.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в енергосистемі можуть виникнути проблеми та розповідав, що українців знову закликали економити світло. Також ми повідомляли, що на Київщині сотні споживачів залишилися без світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.