Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В енергосистемі можуть виникнути проблеми: українців знову закликали економити світло

Розповідаємо, як похолодання вплинули на енергосистему та чи будуть в Україні запроваджувати графіки планових відключень світла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як похолодання вплинуло на енергосистему

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні прогнозується різке зниження температури повітря, що своєю чергою може привести до дефіциту генерації електроенергії. Саме тому питання економії світла споживачами особливо актуальне в цей період.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

За його словами, наразі графіки планових відключень не застосовуються, але загроза знеструмлення через фізичні обриви електромереж через негоду залишається. Він також зауважив, що підготовка, яка велась у теплі місяці приносить свої результати, а обстріли енергетичної інфраструктури не приносять росіянам бажаного результату.

"З іншого боку, падіння температури дуже ускладнює ситуацію з точки зору генерації. Сьогодні вранці споживання було меншим за звичайне. Але важливо, щоб воно на цьому рівні – трохи нижчому звичайного для такої температури – і збереглося, тому що інакше буде дефіцит", — переконаний експерт.

Чому важливо економити електроенергію

За словами Олександра Харченка, заклики до економії світла зараз особливо актуальні. Споживачами електроенергії зараз є близько 14,5 млн громадян, а тому економія кожним споживачем хоча б 1 кВт електрики буде відчутною для енергосистеми України.

"Ми маємо добрі шанси пройти зиму без відключень, але передбачити на 100% це не може ніхто. Це залежить і від кожної квартири, наскільки ми здатні організувати самі себе і трішки знизити власний рівень споживання", — зауважив експерт.

Також, в умовах дефіциту генерації, важливою складовою є — економія електроенергії бізнесом. За словами Харченка, енергетики ведуть відповідну роботу з великими підприємствами у цьому напрямку.

Стало відомо, що 8 січня через погіршення погодних умов без енергопостачання залишилися споживачі у восьми областях, але кількість відключень може зростати. Також, за прогнозами НЕК "Укренерго", до вечора рівень споживання електроенергії може різко зрости.

Чи будуть відключати світло в Україні

В Україні можуть запровадити планові відключення світла, але це будуть вибіркові відключення у пікові години навантаження.

"Але все одно, у деякі пікові години в Україні може відчуватися дефіцит. Тому не виключено, що можуть бути запроваджені планові відключення. Але це не значить, що вони будуть тотальними — це будуть вибіркові планові відключення в окремі години пікового навантаження", — розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

За словами експерта, в період значного зниження температури повітря в енергосистемі може виникнути дефіцит потужності на рівні 2 гігавати й більше. Однак його можна покрити шляхом імпорту електроенергії з-за кордону.

Раніше ми писали, якими будуть ціни на електроенергію до кінця опалювального сезону, а також як українців забезпечуватимуть світлом та теплом під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.