Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У багатьох областях України виникли проблеми зі світлом: де найважча ситуація

Енергетична ситуація в регіонах України невтішна, адже без світла залишилися майже 700 населених пунктів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У багатьох населених пунктах України немає світла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Відсутність електроенергії можна пояснити різними факторами, які комплексно становлять велику проблему для українців. Наприклад, через похолодання система фіксує дефіцит генерації, а несприятливі погодні умови та обстріли російськими окупантами ще більше шкодять загальній енергетичній мережі.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

Станом на 13 грудня без світла перебувають 692 населені пункти в різних областях. У Києві після нічного обстрілу електрика відсутня у 35 приватних будинках. За інформацією ДТЕК, ремонтні бригади вже почали відновлювальні роботи, щоб повернути електроенергію мешканцям Дніпровського району. Передбачається, що аварійна ситуація буде ліквідована до 14:00.

Що стосується регіонів, то без світла внаслідок бойових дій або негоди залишилися:

  • Дніпропетровська область – 37 населених пунктів (4,4 тисячі споживачів);
  • Донецька область – 350 населених пунктів (208 тисяч точок обліку);
  • Запорізька область – 87 населених пунктів (28,2 тисячі абонентів);
  • Київська область – 1 населений пункт (78 абонентів);
  • Миколаївська область – 57 абонентів, є відключення газопостачання;
  • Сумська область – 59 населених пунктів;
  • Тернопільська область – споживачів заживлено за резервною лінією;
  • Харківська область – 20,5 тисячі споживачів;
  • Херсонська область – 45 населених пунктів (понад 26 тисяч точок обліку), у Херсоні – 9,4 тисячі абонентів;
  • Чернігівська область – 10 населених пунктів (1,3 тисячі абонентів).

Водночас у Міненерго зауважили, що причин застосовувати обмеження електропостачання по Україні немає. Наразі ситуація контрольована і стабільна, тому запровадження графіків відключень побутових абонентів не передбачається.

Але загалом рівень споживання досить високий, це створює додаткове навантаження на мережу. Тому необхідно ощадливо використовувати електроенергію, аби не провокувати аварійні ситуації.

Електрики побільшає завдяки новій ВЕС

У Миколаївській області планують почати будівництво другої черги Тилігульської вітрової електростанції. Група ДТЕК домовилася зі світовим виробником вітрових турбін Vestas про постачання необхідних конструкцій. Коли об’єкт повністю запустять, він зможе живити електроенергією 900 тисяч домогосподарств.

Загалом на Тилігульській ВЕС, першу чергу якої побудували під час повномасштабної війни, буде функціонувати 83 вітротурбіни. Вони вироблятимуть до 1,7 ТВт-г електроенергії щороку, аби світло мали майже 1 млн споживачів. В умовах вторгнення Росії, коли періодично здійснюються атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури, це дуже вагома підмога для системи.

Щоб підключити другу чергу, потрібно знайти 450 млн євро інвестицій. Початок будівництва запланували на 2 квартал 2024 року, а завершення робіт – на кінець 2025 року. Втім змонтовані турбіни будуть поступово підключати до мережі. Передбачається, що вітрова електростанція дозволить зменшити викиди вуглекислого газу на 1,7 млн тонн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що енергосистема України повністю синхронізувалась з європейською. Також ми повідомляли про нову проблему для російського газу та розповідали, що хочуть дозволити країнам-членам ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.