Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні знеструмлено сотні населених пунктів: хто залишився без світла

Планові відключення електроенергії не застосовуються, але деяким українцям доводиться сидіти без світла взимку

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці залишилися без світла 6 грудня

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

6 грудня без електропостачання опинилося кілька сотень населених пунктів. Цього разу погані погодні умови не стали причиною знеструмлення. Світло зникло через технічні несправності та бойові дії.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики на офіційному сайті.

Фахівці роблять все можливе, щоб повернути живлення у будинки українців. Але з огляду на небезпеку для життя та здоров’я швидко провести ремонтні роботи вдається не завжди. У середу ситуація з відсутністю електропостачання в різних регіонах України така:

  • Донецька область – 117 населених пунктів;
  • Запорізька область – 63 населених пункти (близько 26 тисяч споживачів);
  • Львівська область – 98 абонентів;
  • Миколаївська область – 52 абоненти;
  • Сумська область – 54 населених пункти;
  • Харківська область – 1,4 тисячі споживачів (без газу опинився 621 абонент приватного сектору та котельня лікарні);
  • Херсонська область – 45 населених пунктів (понад 26 тисяч точок обліку);
  • Чернігівська область – 19 населених пунктів.

У Міністерстві запевняють, що проблеми спостерігаються точкові. Тобто загальна ситуація в мережі залишається стабільною та контрольованою. Планові відключення світла по Україні не застосовують.

Дві причини можливого блекауту

Українці морально готувалися до потенційного блекауту взимку ще з літа, пам’ятаючи наслідки масованих ракетних обстрілів російських окупантів. Саме тому заздалегідь зібрали необхідні речі, які допоможуть пережити довготривалу відсутність світла і тепла. Так само повторення ситуації передбачали енергетики, які у співпраці з ДСНС та Генштабом ЗСУ розробили проєктні рішення захисту об’єктів критичної інфраструктури.

Міністр енергетики Герман Галущенко зауважив в ефірі загальнонаціонального телемарафону, що станом на грудень 2023 року існує 2 причини, через які може розпочатися блекаут. Одна з них передбачувана, інша – неконтрольована. Мова про:

  • масовані атаки росіян на електростанції;
  • погані погодні умови.

Власне, через негоду наприкінці листопада вже страждали сотні населених пунктів. Пориви вітру та снігопади призводили до відключень електроенергії в багатьох містах і селах, провокуючи регіональні блекаути. Спершу проблеми виникли в Одеській, Миколаївській та Київській областях, а згодом погода спричинила незручності мешканцям західних областей України.

Водночас Герман Галущенко запевнив, що ремонтні бригади постійно перебувають у повній готовності для ліквідації наслідків негоди. І взагалі Україна готова навіть до найсуворіших погодних умов, тож хвилюватися через тривалі вимкнення світла не потрібно.

Та українці повинні розуміти, що наша енергосистема сильно постраждала за час повномасштабної війни, її відновлення – це складний процес. Взимку мережа зазнає великого навантаження і може не витримати тиску, якщо населення не споживатиме ресурс економно, особливо в пікові години. Мова про вечірній час доби – з 16:00 до 19:00.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що під ударом росіян опинилася ТЕС, а деякі українці залишилися без тепла. Також ми повідомляли, що в Україні добудують найбільшу ВЕС Східної Європи та розповідали, що відомо про амбітний проєкт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.