Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У деяких українців виникнуть проблеми зі світлом: про що попередили в "Укренерго"

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів, які зміни незабаром торкнуться багатьох українців

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

В Україні відключатимуть електроенергію критичним споживачам

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

В Україні більше немає списку критичних споживачів, відключати електроенергію яким забороненою Відповідне рішення ухвалили у Міністерстві енергетики.

Про це сказав в інтерв'ю виданню Lb.ua голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він пояснив, що перелік споживачів, які могли за будь-яких умов користуватися світлом, визначали у перші місяці повномасштабного вторгнення. Через поспіх військові адміністрації не змогли детально пропрацювати усі умови, тому у перелік потрапили сумнівні об'єкти.

"Наприклад, готелі. Або якісь інші підприємства, які очевидно не виробляють тепло або не забезпечують водопостачанням населення чи бізнес. Тобто, вони не можуть вважатися критичними для держави", — розповів він

За його словами, Міненерго своїм новим указом скасувало ці списки.

"Ці підприємства втратили свою "броню" від відключень", — підкреслив Кудрицький.

Голова правління "Укренерго" додав, що тепер підприємствам, які боргують за світло, почнуть відключати електроенергію.

"За електроенергію, яку ти споживаєш, потрібно платити. На ринку є чітка взаємозалежність між вчасними сплатами рахунків і тим, скільки в нас енергоблоків у роботі", — каже Кудрицький.

За його словами, компанія запропонує створити нові списки, але туди потраплять лише ті підприємства, яким справді не можна відключати світло за жодних умов. Тому що це може спричинити тяжкі наслідки:

  • техногенні;
  • екологічні;
  • соціальні.

"Але навіть у цих захищених споживачів повинні бути чіткі зобов'язання оплачувати спожиту електроенергію. Хоча б у тих обсягах, у яких вони можуть. Не платити просто через те, що вони увійшли до переліку критично важливих об'єктів, вони не можуть", — підкреслив спеціаліст.

Чи буде в українців світло на Різдво та Новий рік

Українців час від часу попереджають про можливі блекаути. Усе тому, що енергосистема досі не оговталася від масштабних обстрілів наприкінці 2022 року. Однак, за словами очільника Державної інспекції енергетичного нагляду Руслана Слободяна, зараз енергосистема працює стабільно.

"Якщо не буде якихось непередбачуваних ситуацій чи атак на енергетичну інфраструктуру, відключень електроенергії не буде", — сказав він.

Він підкреслив, що ситуація напередодні свят може змінитися, якщо російські окупанти вдадуться до масованих обстрілів критичної інфраструктури.

Раніше ми розповідали, що деяким українцям хочуть переглянути тариф на світло. Також ми писали, кому з українців не загрожують відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.