Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Усе тільки починається: як росіяни можуть нашкодити енергосистемі взимку

Керівник Харківської ОВА вважає, що росіяни проаналізували свої попередні помилки, тож українцям слід готуватися до проблем зі світлом цієї зими

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Олег Синєгубов пояснив, чому українцям варто підготуватися до блекаутів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія взимку ще не вдавалася до масованих ракетних обстрілів по Україні. Однак у ворога є високоточні ракети, такі як "Калібр" та "Іскандер", тож українцям потрібно придбати павербанки та іншими необхідні речі, які допоможуть пережити блекаут.

Про це сказав в інтерв'ю виданню "Укрінформ" очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, населенню вже зараз варто готуватися до ймовірних блекаутів взимку через атаки окупантів.

"Вірити в краще, але готуватися. Ворог вчиться так само. Так, зараз він б'є дронами, може, економить ресурси, можливо, С-300 вже не так просто виїхати на вогневі позиції", — пояснив посадовець.

Він розповів, що росіяни володіють запасами точних ракет. Так, бити по українській інфраструктурі вони можуть "Калібрами", "Іскандерами", а також десятками інших точних ракет.

"Тому кожен з нас повинен підготуватися. Наприклад, створити продовольчі запаси, мати павербанки, й резервну картку мобільного зв'язку. Зима лише почалася", — підкреслив Синєгубов.

Голова Харківської ОВА також зазначив, що українська армія вже має досвід того, як протистояти масштабним обстрілам. Адже впродовж минулої осені та зими росіяни активно били по енергетичній інфраструктурі нашої країни.

"Я вважаю, що наші військові, енергетики, комунальники героїчно пройшли минулу зиму. Та все одно ми навчаємося, вдосконалюємо наші захисні споруди та методи боротьби з тими ж Shahed", — додав Олег Синєгубов.

Як підготуватися до відключень світла

Насамперед українцям варто подбати про наявність вдома освітлювальних приладів. Можна купити ліхтарики та батарейки до них, ще можна користуватися звичайними свічками. Знадобляться під час блекаутів ще такі речі, як:

  • переносний зарядний пристрій, який забезпечуватиме роботу не тільки мобільного телефону, а й інших пристроїв, які знадобляться у разі надзвичайної ситуації;
  • запас їжі. Наприклад, консервовану їжу або ту, яка не зіпсується без холодильника;
  • медичні засоби та ліки, аби надати першу медичну допомогу;
  • газова плита або кемпінгова плитка. Так з'явиться можливість готувати їжу, якщо світло зникне на невизначений термін;
  • запас води. Підійдуть пляшки з водою, також рідину можна накопичити в баки;
  • радіоприймач на батарейках. Техніка допоможе стежити за новинами та надасть доступ до інформації про ситуацію у місті.

Також ми вже писали, чи запровадять планові відключення світла в Україні у 2024 році. Ще ми розповідали, коли українцям варто економити електроенергію та чому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.