Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні знову проблеми зі світлом: чи запровадять планові відключення

У Міністерстві енергетики розповіли про поточну ситуацію в енергосистемі та що впливає на її роботу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні попри складні погодні умови не планують запроваджувти планові відключення світла

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Зимова негода залишила без світла 240 населених пунктів в Україні. Найбільш проблемним є Донецький регіон, де без світла залишаються майже 93 тисячі споживачів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Ситуація зі світлом в регіонах

За інформацією відомства, у Донецькій області внаслідок негоди без електроенергії станом на 16 грудня перебувають 74 населені пункти (3,2 тисячі клієнтів). Всього внаслідок несприятливих погодних умов залишаються без світла 194 населених пункти (45,7 тисячі точок обліку). Водночас через бойові дії та з технічних причин світло відсутнє у 129 населених пунктах.

"Тривають аварійно-відновлювальні роботи (працюють 48 бригад, 52 одиниці техніки)", — кажуть у Міненергетики.

У Харківській області без світла наразі 46 населених пунктів (близько 10 тисяч клієнтів). Сніг, дощі та низька температура спричинила обледеніння 297 електроопор. А через обстріли з боку російських окупаційних військ без електроенергії доводиться жити 16,4 тисячі споживачам.

Причиною відсутності світла у 64 побутових абонентів в Дніпропетровській області у відомстві називають технічні проблеми. Терміни усунення не озвучують.

У Запорізькій області світло зникає через бойові дії. Так, 16 грудня без електроенергії залишаються 63 населених пункти — близько 26 тисяч абонентів.

Тим часом у Херсонській області, як зазначають у Міністерстві енергетики, світлом у місті не можуть користуватися 14 тисяч споживачів. Водночас в обласному центрі до енергомережі вже під'єднали 653 споживачів, а в області заживили 8 населених пунктів (3,8 тисячі абонентів).

"Залишаються без напруги 45 населених пунктів (близько 26 тисяч точок обліку)", – додали у відомстві.

А ось у Чернігівській області внаслідок бойових дій знеструмлено 19 населених пунктів – 1,3 тисячі споживачів.

Чи впроваджуватимуть планові відключення світла

Наразі в Україні відсутні обмеження в електропостачанні. Також фахівців вважають, що нараз споживачі можуть у повному обсязі користуватися електроенергією, тобто запровадження планових графіків відключень світла наразі не планують.

"Дефіциту електроенергії не зафіксовано та не передбачається на поточну добу. Ситуація контрольована. Енергосистема збалансована", — підкреслили енергетики.

Ризик блекауту взимку

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі загальнонаціонального телемарафону зазначив, що станом на грудень 2023 року є дві причини, які можуть вплинути на стабільність енергосистеми, а отже — спровокувати блекаут. Одна з них передбачувана, інша – неконтрольована. Мова про:

  • масовані атаки росіян на електростанції;
  • погані погодні умови.

Водночас міністр закликав українців ощадливо споживати електроенергією, особливо у пікові години – з 16:00 до 19:00.

Ми вже розповідали, що українська енергосистема стала частиною європейської. Ще ми писали, коли українцям перепишуть тарифи на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.