Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Планові відключення світла можуть повернутися: в Раді назвали умови

Розповідаємо, чи будуть в Україні запроваджувати планові відключення світла цієї зими

Фото: Pexels, Telegram/Gerus online. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла взимку

Фото: Pexels, Telegram/Gerus online. Колаж: Pro Гроші

Необхідності застосовувати планові відключення світла цієї зими в Україні поки що немає, але в разі масованих ракетних ударів та значного пошкодження критичної інфраструктури, до них можуть повернутись.

Про це, в ефірі телемарафону, повідомив голова Комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

За його словами, імовірність повернення до планових відключень електроенергії зберігається, хоч вона і не велика. А ще наголосив, що все залежить від того, якими будуть ракетні атаки по українській енергосистемі.

"Тому повністю виключати таке, мабуть, неможливо. Тому що якщо буде масована атака, коли будуть десятки й десятки ракет різного типу і дронів летіти по наших енергооб'єктах, то якась імовірність цього існує", — переконаний Герус.

Він також звернув увагу, що зараз уже січень і Україна обходиться без подібних мір, а робота відповідальних служб направлена на те, щоб відключень не було і надалі.

"Ну і зараз так просто вразити наші енергооб'єкти не вдасться. У нас є певний запас міцності, У нас є певний запас енергообладнання. Тому імовірність таких відключень є, але досить низькою", — наголошує чиновник.

Чому українців просять економити електроенергію

У зв'язку з погіршенням погодних умов та різкого зниження температури повітря, в енергосистемі може виникнути дефіцит генерації електроенергії. Саме тому, побутових споживачів та бізнес закликають до економії світла.

"Падіння температури дуже ускладнює ситуацію з точки зору генерації. Сьогодні вранці споживання було меншим за звичайне. Але важливо, щоб воно на цьому рівні – трохи нижчому звичайного для такої температури – і збереглося, тому що інакше буде дефіцит", — повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, графіки планових відключень в Україні зараз не діють, але є ймовірність знеструмлення через фізичні обриви електромереж пов'язані з негодою. Експерт також підкреслив, що роботи з підготовки енергосистеми до зимових викликів дають результати, а ворожі обстріли не мають такого ефекту, як того хотіли б росіяни.

Раніше ми писали, як українців забезпечуватимуть світлом та теплом під час війни, а також чи будуть застосовувати планові відключення у пікові години навантаження на енергосистему.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.