Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні ввели графіки аварійних відключень – де важка ситуація зі світлом

Росіяни атакували Україну ударними БпЛА, але не всі дрони вдалося збити силами ППО, через що виникли проблеми з електроенергією

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Кривому Розі введуть графіки аварійних відключень світла

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вночі 3 лютого російські окупанти застосували на території України 14 ударних дронів типу "Shahed-136/131" та дві керовані авіаційні ракети Х-59. Більшість БпЛА були спрямовані в напрямку Дніпропетровської області. Як результат – під ударом опинилися об’єкти критичної інфраструктури, що призвело до знеструмлення у Кривому Розі.

Про це повідомив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

Це третій удар "шахедами" по енергетичних об’єктах регіону. Через обстріли і падіння обломків постраждало обладнання підстанції НЕК "Укренерго" та дві високовольтні повітряні лінії. Без світла залишилися тисячі побутових і промислових споживачів у м. Кривий Ріг.

І хоч енергетики почали здійснювати аварійно-відновлювальні роботи як тільки завершилася повітряна тривога, виникла потреба у запровадженні графіків аварійних відключень.

"Через 10 хв зупиниться швидкісний трамвай. Частина лікарень, вода, тепло (там, де це можливо) переходять на генератори. Будуть віялові перебої з електроенергією та зв'язком. Нагадую всім, що у нас створено 213 Пунктів незламності – там є електрика, тепло і все необхідне", – прокоментував обстановку Вілкул.

За його словами, росіяни атакували Нікопольський район із важкої артилерії, завдавши руйнувань двом приватним будинкам, господарській споруді та лінії електропередач. На щастя, обійшлося без жертв серед мирного населення.

У Металургійному районі станом на 7 годину ранку знеструмленими залишалися 7 500 абонентів. Світло зникло в котельні АМКР "Тепломережі" та котельні №2 "Теплоцентралі".

Нагадаємо, минулої ночі, 2 лютого, по місту також запустили кілька безпілотників, які пошкодили одну з підстанцій Укренерго. Через це електроенергія зникла в понад 40 000 споживачів. Плюс проблеми виникли в двох шахтах: на поверхню не могли підняти близько 100 робітників.

Чи будуть масово запроваджувати графіки відключень

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зауважив, що нашій державі вдалося подолати першу частину зими без вимушених обмежень у споживанні електроенергії. Система має достатньо ресурсу, аби забезпечувати світлом всіх абонентів без винятків.

Звісно, періодично трапляються проблеми, викликані несприятливими погодними умовами та обстрілами, але вони місцевого характеру. Тож громадянам не варто хвилюватися за можливі масові відключення. Наразі це неактуальний сценарій, який діє лише за умови позаштатних ситуацій.

Але українцям радять вдумливо використовувати ресурс і намагатися економити споживання. Цього можна домогтися такими способами:

  • не залишати світло ввімкненим, коли покидаєте приміщення;
  • вимикати телевізор, перш ніж лягти спати;
  • замінити звичайні лампочки енергоефективними;
  • вимикати техніку з розетки.

За можливості старайтеся менше застосовувати енерговитратні прилади. До таких відносять кухонне облаштування, зокрема, духовку, посудомийну машину, мікрохвильову піч, електричний чайник, плиту тощо. Звичайна побутова техніка, як от пилосос, фен, бойлер і пральна машина, теж повинні працювати лише за необхідності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні припинили працювати два енергоблоки ТЕС. Також ми повідомляли, що в одній з областей України попередили про планові відключення світла і розповідали, що відомо про ситуацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.