Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як економити електроенергію вдома: українцям назвали по-справжньому дієвий спосіб

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів, що потрібно робити українцям, якщо вони хочуть заощаджувати електроенергію вдома

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як економити електроенергію вдома

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повсякденне життя українців нерозривно пов'язане з використанням багатьох електроприладів, які надають нам необхідний рівень комфорту. Однак під час повномасштабної війни з Росією українська енергосистема зазнала серйозних пошкоджень, тож громадянам економно споживати електроенергію.

Як сказав в ефірі "Сніданок з 1+1" голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький, споживачам не можна користуватися усіма електроприладами одночасно зранку та ввечері.

За його словами, економити світло можна навіть під час приготування сніданків. Наприклад, поки їжа готується на електроплиті, людина у цей час може користуватися водою, або включити фен. Тоді запускати у роботу ще більше приладів не варто.

"У цей час важливо не користуватися пральною або посудомийною машинами. Тобто, просто не вмикати усе одразу. Так ви згладжуєте піки споживання і допомагаєте нам", – пояснив Кудрицький.

Як ще заощаджувати світло вдома

На думку спеціаліста з енергоефективності Володимира Куземко, економити ще більше електроенергії у власному помешканні можна, якщо:

  • вимикати світло, коли покидаєте приміщення;
  • завжди вимикати телевізор, перш ніж лягти спати;
  • використовувати режим "еко" у техніці;
  • звернути увагу на LED-лампи та замініть ними звичайні;
  • вимикати техніку з розетки.

Які побутові прилади споживають найбільше електроенергії

Зазвичай найбільшою кількістю енергоприладів українці користуються на кухні.При цьому найзатратнішими серед приладів є:

  • електроплита;
  • мікрохвильовка;
  • духовка;
  • холодильник;
  • морозильна камера;
  • посудомийна машина;
  • електрочайник.

Водночас енергетики кажуть, що пральна машина, пилосос, бойлер і фен мають той самий ефект, тому їх потрібно використовувати якомога рідше.

Тариф на електроенергію 2024

29 січня член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк засмутив українців неочікуваною заявою: світло у 2024 році подорожчає удвічі. За його словами, вже у вересні побутові споживачі будуть змушені платити за тарифом у 6 грн/кВт-год.

При цьому Нагорняк зауважив, що після подорожчання влада має зберегти за українцями право на субсидіювання.

"Держава разом з нашими партнерами мають у такому випадку підставити плече людям! Але ми маємо розуміти, що держава не може дотувати всіх без виключення", — зауважив він.

Раніше ми писали, кому з українців не відключатимуть електроенергію навіть якщо є борги. Також ми розповідали, як можна перевірити, чи не крадуть електрику сусіди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.