Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Запасів достатньо? Україна вирішила поділитися з ЄС важиливим ресурсом під час війни

Розповідаємо, з якими країнами Європейського Союзу планує налагодити співпрацю наша держава та у якій сфері

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна торгуватиме електроенергією зі Словаччиною та Угощиною

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна поступово нарощує експорт електроенергії до країн Європейського Союзу. Оскільки рівень внутрішній рівень споживання дозволяє операторам віддавати надлишок електрики на експорт, український струм продаватимуть ще двом країнам.

Як повідомляється на сайті JAO, наприкінці зими та на початку весни 2024 року відбудуться перші аукціони на загальноєвропейській платформі Joint Allocation Platform (JAO) за напрямками Україна – Словаччина та Україна – Угорщина.

Правила розподілу на угорсько-українському кордоні запрацюють 22 лютого, заявки на доставку струму прийматимуть до 23 числа.

Щодо експорту струму до Словаччини, то співпраця між країнами може розпочатися 4 березня, а заявки на доставку прийматимуть до 6 числа.

Експорт електроенергії: яким країнам Україна постачає струм

Офіційно наша держава, вперше після повномасштабного вторгнення Росії, почала постачати електроенергію за кордон у квітні 2023 року. Так, 10 числа на добовому аукціоні розподілили 350 МВт електроенергії, яку спрямували до Молдови.

Вже наприкінці року Україна експортувати електроенергію до Румунії, а на початку 2024-го відбувся розподіл доступу до пропускної спроможності міждержавних інтерконекторів між Україною та Польщею.

Як витрачатимуть зароблені на експорті кошти

Ще тогоріч міністр енергетики Герман Галущенко казав, що завдяки експорту держава отримає додаткове фінансування, щоби відновлювати енергетичні об'єкти, які були зруйновані або пошкоджені внаслідок російських атак.

"Ці кошти дадуть змогу фінансово підживлювати наші генерації та компанії для того", – зазначив міністр.

Чому деяким українцям вимикатимуть світло

У грудні 2023 року стало відомо, що Кабмін відмовився продовжувати мораторій, завдяки якому споживачі могли користуватися комунальними послугами попри заборгованість.Так, уряд дозволив підприємствам відключати боржникам світло та газ, якщо боржники проживають у регіонах, де не відбуваються бойові та які не перебувають під тимчасовою окупацією.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в Україні можуть змінитися тарифи на комуналку. Також ми розповідали, кому з українців не відключатимуть світло, навіть якщо є борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.