Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Запуск е-гривні та грошові перекази по-новому — головне про гроші за тиждень

Поянсюємо, які важливі події сталися в Україні в період з 12 по 18 лютого 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що важливого відбулося в Україні за останній тиждень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України 16 лютого оголосив, що планує розпочати другий етап щодо впровадження е-гривні. Також цього тижня стало відомо, що ще більше українців зможуть розраховувати на доплати від ООН.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, чим ще запам'ятався громадянам тиждень, що добігає кінця.

Виплати за евакуацію

На фінансову допомогу у сумі двох тисяч гривень можуть розраховувати родини з дітьми з Сумської області, якщо евакуювалися з п'яти кілометрової прикордонної зони. Грошовою допомогою забезпечать українців, які перемістилися в межах однієї громади, але в інший населений пункт.

Пенсії держслужбовцям

Уряд планує по-новому виплачувати пенсії людям, які працювали на державній службі. Зміни, які пропонують в уряді, дозволять застосовувати однаковий підхід, коли визначатиметься зарплата, розмір якої потім враховуватиметься для призначення пенсії державним службовцям.

Доплата до соцвиплат

Програма від ООН розрахована на осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю. Доплата до соцвиплат належить:

  • тим, хто отримує соціальну допомогу від держави у розмірі менш ніж 3 250 гривень;
  • особам, які не отримують міжнародну цільову грошову підтримку від інших гуманітарних організацій;
  • людям, що не має виплат ВПО, за винятком тих, хто проживає на територіях активних або можливих бойових дій.

Грошові перекази з Польщі

ПриватБанк 15 лютого запустив спільний проєкт з фінансовим сервісом ZEN.COM, завдяки чому клієнти банку можуть переказувати гроші до України через систему PrivatMoney.

Так, тепер громадянам не потрібно перед переказом обмінювати гроші на іншу валюту. Переказ у ПриватБанку здійснюватиметься, як у гривні на власний рахунок чи картку, так і в польських злотих на валютний рахунок у злотих (PLN).

Тестування е-гривні

Українські банки та клієнти у 2024 році тестуватимуть українську цифрову валюту за дорученням Національного банку. Реалізація плану має відбутися у другій половині року.

Яким буде обсяг емісії е-гривні, наразі невідомо. Регулятор розв'яже це питання, коли дізнається, скільки установ і людей приєднаються до проєкту.

Раніше ми розповідали, як українцям розбагатіти на продажах монет. Також ми писали, чи можна обійтися без поділу майна під час розлучення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.