Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Борги за світло мають мільйон людей: де в Україні така кількість боржників

Розповідаємо, у якому українському місті за спожите світло заборгувало понад мільйон жителів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Борги за електроенергію: скільки киян заборгували за світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Не секрет, що з початком повномасштабної війни українці почали рідше сплачувати за комунальні послуги. Так, наприклад, у Києві лише за електроенергію станом на 2024 рік боргують понад мільйона мешканців.

Про це йдеться у публікації видання Дзеркало тижня.

Зазначається, що оплачують рахунки із затримкою майже 40% мешканців столиці. Автор статті Ігор Маскалевич називає це "сумнівною підтримкою" енергетиків під час війни. При цьому до початку зими 140 тисяч київських сімей заборгували за світло за три місяці та більше.

"Більшість із зовсім невисоким місячним споживанням — менш як 250 кВт·год, які, ймовірно, не проживають постійно, тобто є шанс, що повернуться і оплатять", — йдеться у статті.

Але є група ризику, тобто це ті споживачі, яким можуть відключити світло через борги. Їхня кількість станом на зараз становить 19 тисяч. Вони використовують близько 250–500 кВт·год щомісяця, але не сплачують за спожиту послугу. При цьому ще сім тисяч сімей споживають від 500 кВт·год на місяць.

Як зауважує автор статті, через це заборгованість за світло розподілилася нерівномірно: на початок року 28 тисяч абонентів (2,2% від столичних боржників) створили 43% загальної заборгованості.

Які регіони найбільше боргують за електроенергію

За словами радника премʼєр-міністра України Юрій Бойко борги споживачів за світло за останні два роки зросли на 15 мільярдів гривень.

Найбільша кількість заборгованостей зараз у таких областях:

  • Київська та місто Київ;
  • Харківська;
  • Дніпропетровська.

Тож найбільшим боржникам компанії, які постачають електроенергію населенню, будуть відключати послугу. Однак на початку вони будуть стимулювати споживачів до погашення боргів.

Як зміняться тарифи на комуналку у 2024 році

Українцям, ймовірно, переглянуть тарифи на наступні послуги:

  • опалення та гаряча вода — подорожчають на 30-50%,
  • холодна вода — на 50%.

До того ж блакитне паливо теж подорожчає. Очікується, що спочатку вартість зросте до 11-13 грн/м³, а потім до 15 грн/м³. Водночас електроенергія, як прогнозують у НКРЕКП, збільшиться на 15% — до 3 грн за кВт-год.

Раніше ми розповідали, як відключення світла боржникам вплинуть на ремонт енергосистеми. Також ми писали, чи можуть в Україні виникати короткострокові блекаути.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.