Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Оплата за розподіл газу: для кого з українців зміняться умови

Деякі українці вже у лютому 2024 року сплачуватимуть за розподіл газу по-новому

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Облгаз у Тернопільській області втратив ліцензію

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зупинили ліцензію облгазу у Тернопільській області, тож відтепер розподілом газу в регіоні займатиметься ТОВ "Газорозподільні мережі України". Ця компанія входить у структуру НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомила пресслужба "Нафтогазу" на сторінці у соціальній мережі Facebook.

Зазначається, що вже у лютому послугами компанії користуватимуться майже 200 тисяч родин та понад дві тисячі юридичних осіб. Тож за послугу з розподілу газу жителі Тернополя та області платитимуть за новими реквізитами, а саме:

  • одержувач Тернопільська філія ТОВ "Газорозподільні мережі України",
  • код за ЄДРПОУ 45267535,
  • МФО 338545,
  • п/р UA893385450000026036300185643.

Водночас у "Нафтогазі" кажуть, що особові рахунки для побутових споживачів, як і тарифи на газ, не зазначають змін.

Тарифи на газ у лютому: скільки платитимуть українці

Майже 98% українських домогосподарств є клієнтами "Нафтогазу", тож вони у лютому платитимуть за один спожитий кубічний метр газу 7,96 гривні. Така ціна для українців залишатиметься актуальною до 1 травня.

Скільки коштує кубічний метр газу для українців у лютому
Скільки коштує кубічний метр газу для українців у лютому
Фото: ГазПравда

Водночас на ринку газ є 13 постачальників, які пропонують побутовим споживачам купувати газ за різними тарифами. Так, найдешевші ціни на газ пропонує компанія "Еру Людям" — 7,70 гривні за один кубометр. А клієнти компанії "Рітейл Сервіс" купують блакитне паливо кубометр по 9,99 гривні, тоді як компанія "Асанія Енерджі" продає один кубометр палива по 9,95 гривні.

Українцям перерахують вартість комунальних послуг

У Кабміні вирішили, що українці мають бачити, що вони платять за реально надані комунальні послуги. Тож уряд планує запровадити чіткий алгоритм перерахунку вартості комунальних послуг із постачання тепла, води та вивозу сміття.

Як пояснив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, громадяни повинні отримувати якісні послуги, які відповідатимуть заявленим стандартам. Передбачається, що споживачі розраховуватимуть за комунальні принципи за принципом "плати за те, що отримав".

Коли в Україні зростуть тарифи на комуналку

У Національному банку прогнозують, що українці платитимуть більше за низку комунальних послуг вже після того, як в країні скасують воєнний стан. Одразу після цього:

  • тарифи підвищуватимуть до економічно обґрунтованого рівня;
  • подорожчання не відбуватиметься одномоментно — процес розтягнеться на досить тривалий час.

Зауважимо, що 5 лютого президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді, щоби воєнний стан в Україні діяв до 14 травня 2024 року.

Раніше ми писали, що Україна у 2024 році може остаточно припинити імпорт газу. Ще ми пояснювали, що потрібно зробити українцям, аби не сплачувати за розподіл газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.