Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українців попередили про відключення світла: хто залишиться без електрики з 29 січня

Споживачі, які мають заборгованість за спожиті комунальні послуги, ризикують залишитися без електроенергії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Боржникам відключатимуть світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасували мораторій на відключення комунальних послуг та нарахування пені населенню. Тому вже з 29 січня 2024 року українців, в яких є борги за комуналку, почнуть відключати від електроенергії.

Про це в ефірі телемарафону заявив генеральний директор компанії-енергопостачальника Yasno Сергій Коваленко.

Відключення світла для боржників не буде несподіванкою, українців попереджуватимуть про можливість залишитися без електроенергії кількома способами сповіщення:

  • через СМС-повідомлення;
  • через розсилку попередження у месенджері Viber;
  • за допомогою дзвінків з проханням погасити заборгованість.

"Однак, якщо такі методи не будуть дієвими, то боржникам надсилатимуть офіційне попередження. Такий документ українці отримуватимуть за 10 днів до відключення електроенергії", – зазначив Сергій Коваленко.

За його словами, насамперед відключати світло будуть тим споживачам, у яких нараховується найбільша сума боргу за комунальні послуги.

Як українцям уникнути відключень світла, якщо немає змоги погасити борги

Експертка у сфері ЖКГ в ефірі телемарафону пояснила, що ті громадяни, у яких немає об'єктивної можливості сплачувати за спожиті послуги, мають звернутися до надавача комунальних послуг та попросити зробити реструктуризацію боргу.

Зазвичай постачальники звертають увагу на доходи людини чи родини та об'єктивно оцінюють кожну ситуацію, тому вони можуть піти назустріч неплатоспроможним громадянам.

При цьому експертка наголосила, що не варто чекати, поки споживачам відключать світло, оскільки тоді доведеться сплатити борг в повному обсязі та додатково доплатити за повторне приєднання до мережі.

В яких регіонах найбільше боргів за комуналку

Борги українців за електроенергію з початку повномасштабної війни зросли на 15 мільярдів гривень. Наразі найбільша кількість заборгованостей нараховується в таких областях:

  • Київська та місто Київ;

  • Харківська;

  • Дніпропетровська.

Скасований мораторій на відключення комунікацій через несплату був доцільний у кризові моменти, однак зараз, коли економічна ситуація дещо стабілізувалася, громадян потрібно стимулювати гасити заборгованість.

Раніше ми розповідали, які є способи передачі даних лічильника. Також ми писали, чому в Україні можливі масові відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.