Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Укренерго звернулися до українців: що треба зробити вже зараз

Розповідаємо, чому важливо економно використовувати електроенергію найближчим часом та як українці можуть зменшити навантаження на енергосистему

Фото: Укренерго, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пікове навантаження на енергосистему

Фото: Укренерго, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україну прийшли перші серйозні морози, а тому навантаження на енергосистему значно збільшилось. Саме тому, українців просять вже зараз економити електроенергію.

Про те, чому важливо економно використовувати світло, повідомила пресслужба Укренерго.

З ранку, 9 січня, Диспетчерський центр "Укренерго" попереджає про рекордний за цей опалювальний сезон рівень споживання. У відомстві наголошують, що енергетики працюють над тим, щоб уникнути дефіциту електроенергії та не звертатись по аварійну допомогу від енергосистем інших країн.

"Друзі, сьогодні нашому Графіку споживання дуже погано – він занадто високий", — йдеться у повідомленні.

Тому в Укренерго наполягають, що вже зараз дуже важливо ощадно використовувати електроенергію, тим паче це корисно для вашо гаманця. Для того аби зменшити навантаження на енергосистему українцям варто переглянути свої споживацькі звички.

Як українці можуть економити електроенергію

В Укренерго переконані, що ощадно використовувати світло можуть як малі, так і великі споживачі. Для цього достатньо:

  • для побутових споживачів — не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів, на виході з кімнати вимикати світло, перенести домашні вправи з праскою, електроплитою та пилосмоком на вечірні години після 19:00 та, за можливості, на вихідні дні;
  • для магазинів та торговельних центрів — з 9:00 до 19:00 вимикати вивіски та зменшувати яскравість освітлення вітрин.

Для чого потрібно економити електроенергію

Різке зниження температури повітря може стати причиною дефіциту генерації електроенергії в енергосистемі України. Саме тому, питання економії світла особливо актуальне в цей період.

"Ми маємо добрі шанси пройти зиму без відключень, але передбачити на 100% це не може ніхто. Це залежить і від кожної квартири, наскільки ми здатні організувати самі себе і трішки знизити власний рівень споживання", — переконаний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, в Україні споживають електроенергію близько 14,5 млн домогосподарств, а тому, якщо кожен споживач зекономить хоча б 1 кВт електрики — це значно розвантажить енергосистему.

Він також зауважив, що в умовах дефіциту генерації дуже важливо, щоб бізнес теж зменшував споживання, а тому енергетики ведуть відповідну роботу з великими підприємствами.

Раніше ми писали, чому деякі українці можуть залишитись без світла, а також якими будуть ціни на електроенергію для побутових споживачів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.