Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні збудують нові ядерні реактори: у чому особливість проєкту

Розповідаємо про новий амбітний проєкт, який хочуть реалізувати у Міністерстві енергетики

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна хоче збудувати чотири ядерні реактори

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні цього року стартують роботи з будівництва чотирьох ядерних реакторів. Вони з'являться на Хмельницькій АЕС.

Про це сказав агентству Reuters міністр енергетики Герман Галущенко.

Він розповів, що два блоки, які складатимуть з реакторів та відповідного обладнання, комплектуватимуться з деталей російського виробництва, які Україна хоче імпортувати з Болгарії. А ще два будуть використовуватимуть західні технології компанії Westinghouse.

"Нам потрібні корпуси. Ми хочемо одразу зробити третій і четвертий блоки", – сказав він.

Галущенко зауважив, що чотири реактори збудують на Хмельницькій атомній електростанції, яка розташована на заході нашої країни.

Водночас журналісти уточнюють, що три АЕС, які перебувають на підконтрольній українській владі територіях, забезпечують понад 55% потреб країни в електроенергії. Але росіяни досі утримують в окупації Запорізьку АЕС, тож у Києві хочуть компенсувати цю тимчасову втрату.

"Якби ми сьогодні отримали корпуси реакторів, я думаю, що минуло б 2,5 роки, і ми б мали в роботі третій реактор" — вважає Галущенко.

Найбільша вітрова електростанція в Україні

У Миколаївській області готуються до наступного етапу в будівництві другої черги Тилігульської вітрової електростанції. Вона забезпечуватиме електроенергією 900 тисяч домогосподарств.

Група ДТЕК та світовий виробник вітрових турбін Vestas вже підписали меморандум про співпрацю. Передбачається, що Vestas надасть комплектуючі, які потрібні для будівництва другої черги ВЕС.

Відомо, що Тилігульська вітрова електростанція налічуватиме 64 вітрові турбіни потужністю 6 МВт кожна. Загалом функціонування Тилігульської ВЕС будуть забезпечувати 83 вітротурбіни, які зможуть виробляти близько 1,7 ТВт-г електроенергії щороку.

Як захищають об'єкти енергетики від росіян

Загроза того, що росіяни знову спробують зруйнувати українську енергосистему існуватиме до кінця війни. Тож спеціалісти створили додатковий захист на об'єктах енергоінфраструктури, щоби захистити їх від російської армії.

Так, на невеликих підстанціях з'явилися бетонні блоки, також захист об'єктів посилили за допомогою габіонів з камінням чи піском.

Натомість елементи інфраструктури, які не потребують вентиляції, заховали від російських ракет та дронів глибоко під землею. перенесли під землю.

Раніше ми розповідали, енергосистема України працює синхронно з європейською. Також ми писали, чому в Україні не працюють два енергоблоки ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.