Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Проблеми ще будуть: в Укренерго попередили українців про блекаути до кінця зими

Очільник компанії Володимир Кудрицький пояснив, які проблеми та чому ще можуть виникнути в енергосистемі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, чому блекаути все ще можливі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні станом на 14 лютого 2024 року, попри прогнози експертів, не сталися масштабні блекаути. Та були локальні відключення світла, оскільки російські окупанти продовжують атакувати об'єкти енергоінфраструктури в Україні.

Про це сказав керівник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, попри локальні перерви в енергопостачанні в окремих регіонах, енергетикам вдавалося оперативно розв'язувати проблему.

"І загалом по країні масштабних проблем дійсно поки що вдавалося уникнути", — наголосив Кудрицький.

Втім, як пояснив він, на українців ще чекають періоди, коли температура повітря понижуватиметься, тож споживання електроенергії зростатиме. Відповідно, в енергосистемі виникатимуть проблеми, адже потрібно буде виробляти більше струму.

"Також ворог може атакувати енергосистему не тільки взимку, тому ми мусимо всі бути готовими й не забувати про ощадливе споживання енергоресурсів, особливо зранку та ввечері, коли на енергосистему є найбільше навантаження", — підкреслив керівник НЕК "Укренерго".

Як українцям споживати менше електроенергії

Українцям радять відмовитися від одночасного використання електроніки. Також потрібно тимчасово вимикати бойлери, займатися деякими домашніми справами вночі, а не вдень.

Чому деяким українцям не відключатимуть світло попри борги

Річ у тому, як пояснила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, у законодавстві відсутнє поняття про мінімальну суму боргу, через яку постачальники можуть відключити електроенергію споживачам. Втім, ринкові умови передбачають, що повторне підключення оплачують споживачі, якщо їхній борг є більшим за прожитковий мінімум у 1 514 гривень.

"Тому логічно, що компанії не будуть відключати, ймовірно, світло тим споживачам в кого ця сума заборгованості менше", — пояснила Гринчук.

Де в Україні найбільше боргів за електроенергію

Станом на кінець січня 2024 році найбільше за світло заборгували такі регіони, як:

  • Київська область та місто Київ;
  • Харківська область;
  • Дніпропетровська область.

Загалом борги українців за електроенергію з початку повномасштабної війни зросли на 15 мільярдів гривень.

Раніше ми писали, як довго діятиме пільговий тариф на світло. Ще ми розповідали, що мають знати про електропостачання управителі та мешканці новостворених ОСББ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.